donderdag 11 juni 2015

Maak je eigen augurkenlamp


Lamp van augurkenpot

Als het 's avonds donker wordt, is het in mijn tuinhuis niet meer mogelijk om te haken. Vorig jaar hing er een ongezellige tl-lamp. Die heb ik er meteen uitgesloopt, maar nu moest er een nieuw lampje komen. Kennen jullie die augurken die in zo'n mooie glazen conisch gevormde pot zitten? Ik kocht een pot 720 ml. Die was snel leeg, want ik ben dol op augurken. Met het glas maakte ik een lamp. Willen jullie ook een lamp maken, volg dan de instructies beneden. Jullie weten natuurlijk dat je altijd erg voorzichtig moet zijn met elektriciteit.

Benodigdheden augurkenlamp


Benodigdheden
1 Kezbeke augurkenpot van 720 ml
1 fitting met ring en trekontlaster
1 stukje electriciteitsdraad (als je fitting nog geen draad heeft)
1 armatuur om de lamp op te hangen (die van mij is een kringloopvondst)
1 kroonsteentje

Gereedschap
Boor
Decoupeerzaag met ijzerzaagje
Schroevendraaier
Striptang
Schaar

Tutorial augurkenlamp

1. Heel belangrijk! Eet eerst de augurken op en week het etiket van de pot.

2. Teken op de deksel af hoe groot het gat moet worden. De fitting moet er precies door passen. Als het gat te groot is, kun je de fitting niet klemmen met de ring. Boor een paar gaatjes in de ring en zaag voorzichtig van gaatje naar gaatje met de decoupeerzaag. Pas op je vingers! Waarschijnlijk gaat het ook met een blikschaar, maar die heb ik niet.

3. De fitting gaat door het gat.

4. Schroef hem vast aan de onderkant van de deksel met de ring.

5. Ik heb de buitenste laag plastic van de elektriciteitsdraad ongeveer op 5 centimeter voorzichtig ingekerfd met een schaar. Ga niet te ver, want dan komt het koperdraad bloot te liggen. Verwijder de buitenlaag en splijt de elektriciteitsdraad voorzichtig. Met de striptang kun je aan de uiteinden ongeveer een centimeter koperdraad vrij maken. Als het mislukt, knip je gewoon een stukje draad af en begin je opnieuw. Let op dat je wel genoeg draad overhoudt. Bevestig met de schroevendraaier de draad aan de fitting (foto 5).

Als je een fitting hebt, waar de draad al aan vast zit, kun je deze stap overslaan.

6. De draad gaat door de fitting en deksel naar buiten. Schroef de trekontlaster vast (deze zie je bij punt 4 op de foto). De trekontlaster zorgt ervoor dat je lamp aan de gehele draad hangt en niet aan de twee koperdraadjes in de fitting.

7. Bevestig de draad aan de armatuur. Strip de draad ook aan de ander kant op ongeveer een centimeter en maak er en kroonsteentje aan vast.

8. Sluit de stroom af in de meterkast! Vervolgens kan je de lamp ophangen. Gebruik voor de zekerheid alleen een ledlamp, want anders zou de glazen pot erg heet kunnen worden.

Veel succes en werk voorzichtig!


post signature

12 opmerkingen:

 1. mooi gedaan ! maar moeten daar geen afkoelgaten in ? Een lamp wordt toch warm ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou meteen maar voor een ledlampje gaan. Die worden niet warm en gebruiken ook nog eens heel veel minder energie. Het is ook niet meer van dat enge inwitte licht zoals in het begin. Echt een aanrader wat mij betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zit al een ledlamp in. Die wordt nauwelijks warm. Afkoelgaten zijn dus niet nodig. Nu ben ik nog op zoek naar een ledlamp die echt lijkt op zo'n doorzichtige ouderwetse glazen gloeilamp. Voor het rustieke effect... Een echte gloeilamp zou ik er niet in doen, want dat zou inderdaad te heet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee! Haeemaal als je van augurken houdt :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige lamp! Haha leuk voor m'n dochter die al vanaf dat ze kan eten dol is op augurken :D
  Groetjes, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Reacties
  1. De geelgroene draad die uit de muur komt, zit vast aan het metaal van de armatuur. Op deze manier kan de lamp nooit onder spanning komen. Ik heb alles netjes aangesloten en de lamp hangt binnen, waar er geen regenwater bij kan. Er kan niets gebeuren!

   Verwijderen
 7. moest zo lachen bij... belangrijk: eet eerst de augurken op!!
  op de vraag of het niet te heet word.. er kunnen toch ok gaatjes naast de fitting geprikt worden in de deksel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja...met augurken zou het een gevaarlijke lamp worden, toch? ;-) Gaatjes prikken zou kunnen, maar met ledlamp wordt het helemaal niet heet.

   Verwijderen
 8. What a fun project. I love your little birdie from the previous post too!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk hoor! Je moet maar op t idee komen!

  grtzzz
  Angeline

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je opmerking! Ook al reageer ik niet op elke opmerking, ik lees ze allemaal en word er altijd erg blij van. Alle reacties worden dan ook zeer gewaardeerd.

Thank you so much for your comment! Your comments keep me going and make me happy. If I don't reply to your comment please don't worry, because I read them all.

Jag talar svenska - Ich spreche Deutsch - Je comprends Français - Jeg forstår norsk og dansk

Gerelateerde blogposts.