vrijdag 13 december 2013

Zweedse luciabroodjes - lussekatter

Zweedse lussekatter
Vandaag is het 13 december. De Zweden vieren in deze donkere tijd het Luciafeest. Het is een lichtfeest. Overal in Zweden verkleden kinderen zich in wit. Eén meisje is Lucia en draagt een krans met kaarsen op haar hoofd. Samen zingen ze liedjes en wekken ze de anderen in de vroege ochtend.

Bij het vieren van Lucia horen Luciabroodjes. De Zweden noemen deze broodjes lussekatter. In deze tijd van het jaar moet ik tenminste één keer lussekatter bakken. De broodjes zijn geel door het saffraan. De warme smaak van saffraan brengt mij helemaal in een gezellige winterstemming. Hieronder staat een recept voor lussekatter.

Het Luciafeest in Zweden. Tekening van Ilon Wikland.
Recept voor lussekatter

Ingrediënten
½ g saffraan
50 g gist
3 dl melk
125 g boter
150 suiker
700 à 800 g tarwebloem
rozijnen voor garnering
1 geklopt ei om te bestrijken

1. Smelt de boter voorzichtig in een pan. Voeg de saffraan en melk toe. Verwarm het tot het 37 graden is.

2. Verkruimel de gist in een kom en los het op met een beetje melkmengsel. Voeg de rest van het melkmengsel toe. Voeg de tarwebloem en suiker toe en kneed het tot een glad deeg.

3. Dek het deeg in de kom af met een theedoek en laat het 30 tot 45 minuten rijzen tot het tweemaal zoveel is.

4. Rol het deeg en verdeel het in 25 gelijke delen. Maak een rolletje van ongeveer 15 cm en vorm een S. De uiteinden raken het midden. Garneer elk broodje met 2 rozijnen.

5. Leg de broodjes op een bakplaat (beboterd of met bakpapier) onder een theedoek. Laat ze nog een keer 30 tot 45 minuten rijzen tot ze tweemaal zo groot zijn.

6. Bestrijk de broodjes met geklopt ei en bak ze 5 à 10 minuten in een voorverwarmde oven op 225-250 graden tot ze goudbruin zijn.

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. luciafeest had ik van gehoord.. van die broodjes niet! dank je wel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt als een gezellig en huiselijk feest. Laten de lussekatter je goed smaken.

    Fijn weekend, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je opmerking! Ook al reageer ik niet op elke opmerking, ik lees ze allemaal en word er altijd erg blij van. Alle reacties worden dan ook zeer gewaardeerd.

Thank you so much for your comment! Your comments keep me going and make me happy. If I don't reply to your comment please don't worry, because I read them all.

Jag talar svenska - Ich spreche Deutsch - Je comprends Français - Jeg forstår norsk og dansk

Gerelateerde blogposts.